Escarmat 25 vuotta – Veikko Junttila muistelee yrityksen värikästä historiaa

Escarmat 25 vuotta – Veikko Junttila muistelee yrityksen värikästä historiaa
Veikko Junttila on toiminut yrittäjänä yli 30 vuotta. Hän on luovinut yrityksensä yli kahden laman ja saattanut Escarmatin uuteen kasvuun.
13.08.2019 | 

Oy Escarmat Ltd:n perustaja ja toimitusjohtaja Veikko Junttila muistelee, miten eri elämänkäänteet johtivat siihen, että Escarmat aikoinaan näki päivänvalon. Yhtiön neljännesvuosisadan pituinen historia pitää sisällään kaiken sen, mitä kuvitella saattaa ja ehkä hieman enemmänkin!

Sodankylässä syntyneellä ja isovanhemmillaan Temmeksellä kovassa nuhteessa nuoruutensa viettäneellä Veikko Junttilalla ei ole juuri hyvää sanottavaa lapsuudestaan.

– Kaikki taottiin päähän kepillä, ei sellaista kannata muistella, Junttila tyytyy toteamaan.

Lapsuudessa vallinnut ankara kuri sai aikaan sen, ettei nuori Junttila kokenut asepalvelusta mielekkääksi vaihtoehdoksi. Tie vei lopulta takaisin kotiin Rovaniemelle ja siellä Lapin keskussairaalaan siviilipalvelukseen.

– Alkuun otin kopiota ja kantelin ruumiita, sitten tutustuin sattumalta sairaalan sähkömieheen. Heti kun sähkömies kuuli, että olin käynyt ilta-ammattikoulussa sähköasentajan koulutuksen, hän järjesti minut sairaalan verstaalle hommiin, Junttila muistelee.

Junttilalle tarjottiin lopulta sairaalalta vakituista huoltomiehen paikkaa, mutta samaan aikaan miehelle avautui mahdollisuus lähteä opiskelemaan Vaasan tekuun.

– Kävin kovaa taistelua itseni kanssa, että lähdenkö kouluun vai jäänkö sairaalalle hommiin. Sairaalassa oli paljon kaikkea mielenkiintoista mekaniikkaa, joka kiinnosti minua. Siksi päätös oli vaikea.

Vuonna 1983 Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta valmistunut sähköteknikko päätyi Kemiralle sähkö- ja instrumenttiosaston työnjohtajaksi.

– Muistan kuinka sitä kuvitteli olevansa viisas, kun oli käynyt vähän kouluja, Junttila nauraa.

Työskentely Kemiralla pudotti kuitenkin nopeasti maan pinnalle.

– Vastasin tietoliikenteestä, puhelinyhteyksistä, instrumentoinnista, kaikesta tehtaan automatiikasta sekä tietysti sähkötöistä. Esimies ei päästänyt helpolla ja hyvä niin.

Kun kokemusta karttui tutut ja tuttujen tutut alkoivat kysellä Junttilaa tekemään erilaisia sähkötöitä; pääsääntöisesti omakotitalojen sähköasennuksiin.

– Perustin toiminimen ja tein Kemiran töiden rinnalla sähkömiehen töitä ympäri Vaasaa. Siinä oppi paljon ja tuli luotua paljon tärkeitä kontakteja. Lopulta töitä oli niin paljon, että pääti jäädä pois Kemiralta. Muunsin toiminimeni Vaasan Sähköpalvelu Oy:ksi ja pyysin tuttavan yhtiökumppanikseni.

Elettiin vuotta 1991 ja lama oli käynnissä.

”Halusin uuden yrityksen toimintaan mahdollisimman nopeasti, sillä minulla oli jo asiakkaita tiedossa”.

Veikko Junttila

Escarmatin synty

Vaasan Sähköpalvelu Oy:n toiminnan kasvaessa, Junttilalle ja hänen yhtiökumppanillensa syntyi ammatillinen näkemysero siitä, millaisiin asiakkuuksiin heidän yrityksen tulisi keskittyä.

Junttilalla oli ollut jo nuoresta pitäen suuri mielenkiinto teollisuusautomaatiota kohtaan, ja halusi keskittyä teollisuusyritysten palvelemiseen.

– Sähkömiehen lähettäminen raksalle vaati, että hänellä on taskussa ruuvimeisseli, sivuleikkurit, raudoituskieppi, puukko ja vasara. Keskusvalmistus vaatii hieman enemmän investointeja yritykseltä, ja siitähän se meidän näkemysero sitten syntyi.

Lopulta Junttila päätti perustaa uuden yrityksen. Samalla Vaasan Sähköpalvelu Oy:n teollisuusasiakkaat ilmoittivat, että he ovat valmiita siirtymään Veikon perustaman uuden yrityksen asiakkaiksi turvatakseen osaavan teollisuusautomaatiokumppanuuden.

Escarmat-nimen syntyä on puolestaan hankala kuvailla anekdoottimaisen lennokkaasti, sillä Junttila päätyi ostamaan valmiiksi nimetyn ja rekisteröidyn pöytälaatikkoyrityksen.

– Halusin uuden yrityksen toimintaan mahdollisimman nopeasti, sillä minulla oli jo asiakkaita tiedossa. Kävin läpi eri vaihtoehtoja ja Escarmat kuulosti osuvalta nimeltä keskusvalmistusyritykselle, Junttila paljastaa.

Uuden yrityksen ja asiakkaiden lisäksi Junttila tarvitsi osaavia henkilöitä yhtiökumppaneikseen. Kolme Vaasan Sähköpalvelu Oy:n työntekijää liittyivät Junttilan matkaan.

Junttila myi osuudet Escarmatista Björn Nordgårdille, Mikael Mäkiselle, Kari Olkinuoralle sekä Taisto Laitiselle. Myös viides osakas tuli yhtiöön mukaan vielä myöhemmin.

– Kyllä se hieman suostuttelua vaati, mutta onneksi pojat uskalsivat lähteä mukaan. Kari panttasi hetkellisesti jopa oman talonsa, jotta saimme lainan pankista. Se mahdollisti osaltaan liiketoiminnan käynnistämisen, Junttila muistelee.

160 000 markan lainalla Escarmat osti Vaasan Sähköpalvelu Oy:llä ylimääräisiksi jääneet keskusvalmistuskomponentit sekä vuokrasi tuotantotilan vanhalta Vaasan poliisiautovarikolta.

Escarmat aloitti toimintansa kesäkuussa 1994.

”Hetkessä liikevaihdosta hävisi kahdeksan miljoonaa ja hyllyyn jäi miljoonan varasto.”

Veikko Junttila

Veikko Junttila on toiminut yrittäjänä vuodesta 1987.

Huipulla tuulee

Escarmat kasvoi nopeasti. Ensimmäisen tilikauden liikevaihto oli jo 300 000 markan luokkaa ja miljoona meni rikki muutamassa vuodessa. Samalla Vaasasta vuokratun tuotantotilan uskottavuus joutui koetuksille.

– Tilintarkastajamme vihjasi, että Helsingbyssä on myytävänä tuotantotila. Tarjosin tasan miljoona markkaa ja tila jäi meille. Sattuman kautta tiedän, että antamani tarjous päihitti toiseksi tulleen tarjouksen 5000 markalla.

Uusien tilojen myötä muun muassa Wärtsilä ja ABB siirsivät enenevissä määrin hankintojaan Escarmatille. Wärtsilällä oli vielä 90-luvulla omat sähkötyöverstaat, missä se kokoonpani omat keskuksensa.

– Wärtsilä on kuulunut asiakkaisiimme jo niin sanotusti ennen Escarmatin ajanlaskun alkua ja ABB alkoi tilata meiltä enemmän vuosituhannen vaihteessa. Itseasiassa ABB:stä tuli asiakkaamme ihan sattuman kautta.

Junttila työskenteli ennen Kemiraa jonkin aikaa Merenkurkun Sähkötyö-nimisessä sähköliikkeessä. Sähköliikkeen entinen esimies oli siirtynyt ABB:lle töihin ja oli pyytänyt Junttilalta apua kiireellisen keskusvalmistusprojektin kanssa.

– Sanoin, että totta kai autetaan ja hoidettiin projekti kunnialla maaliin. Siitä se yhteistyö alkoi sitten hiljalleen kasvaa, Junttila kertaa yhteistyön alkuaikoja.

Escarmatin kasvu 2000-luvulla oli kaikin puolin hurjaa. Liikevaihto kasvoi keskimäärin miljoona euroa vuodessa, kunnes iski taantuma. Samalla iso asiakas siirsi osan keskusvalmistuksestaan ulkomaille.

– Siinä mentiin kaasupohjassa päin seinää. Hetkessä liikevaihdosta hävisi kahdeksan miljoonaa ja hyllyyn jäi miljoonan varasto. Köli viisti pohjaa ja pahasti. Konkurssi häämötti, Junttila muistelee naama vakavana.

Tilanne saatiin kuitenkin viime hetkellä hallintaan ja muutaman vuoden tasapainoilun jälkeen uusi kasvu on löytynyt.

Viimeisin koettelemus löytyy kuitenkin vain muutaman vuoden takaa. Escarmatin pidetty työntekijä ja osakas Björn ”Nalle” Nordgårdin menehtyi vaikean sairauden uuvuttamana syksyllä 2017.

– Muistan kun palkkasin Nallen aikoinaan Vaasan Sähköpalveluun töihin. Tulimme heti hyvin juttuun, vaikka emme juuri ymmärtäneet toisiamme. Nalle puhui silloin vain ruotsia ja minä suomea. Onneksi nämä muistot eivät häviä.

Junttila kertoo havahtuneensa oman terveyden merkitykseen turhan myöhään ja myöntää laittaneensa kovimpina kasvun vuosina ”kroppaa likoon” ehkä turhankin hanakasti. Menneeseen mies kuitenkin suhtautuu terveellä asenteella.

– Varmaan sitä olisi voinut jotain toisinkin tehdä, mutta ei se mennyt muutu murehtimalla. Tänään asiat ovat kuitenkin hyvin ja huomisen suhteen kaikki on vielä auki.

Veikko Junttila suhtautuu sekä omaansa että yrityksen tulevaisuuteen positiivisesti.

Millä visiolla Escarmat sitten lähtee kohti seuraavaa neljännesvuosisataa?

– Ei muuta kuin vaihde kerrallaan isommalle. Palvellaan nykyisiä asiakkaita entistäkin paremmin ja hankitaan siinä samalla muutama uusi asiakas lisää. 25-vuotiaitahan tässä vasta ollaan!

Oy Escarmat Ltd. aloitti liiketoiminnan 1.6.1994.

Escarmat on vuodesta 1994 toiminut täyden palvelun automaatiotalo, joka tarjoaa eri teollisuuden toimialoille joustavaa ja luotettavaa sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskusten alihankinta-, sopimus- ja projektivalmistusta sekä kaiken kattavia avaimet käteen -ratkaisuja.