Kari Olkinuoralla ja Mikael Mäkisellä on takana jo 30 vuotta yrittäjyyttä

Kari Olkinuoralla ja Mikael Mäkisellä on takana jo 30 vuotta yrittäjyyttä
Kari Olkinuora ja Mikael Mäkinen.
16.04.2024 | 

Escarmat viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuottaan. Escarmat sai alkunsa vuonna 1994 Tiilitehtaankadulta, josta muutettiin isompiin tiloihin Vikbyhyn vuonna 1996. Sen jälkeen laajennuksia on tehty useita ja henkilöstömäärä on kasvanut huimasti.

Escarmatin on perustanut alun perin viisi osakasta, joista kolme alkuperäistä ovat edelleen mukana. Heistä toimitusjohtaja Kari Olkinuora ja tuotekehitysjohtaja Mikael Mäkinen työskentelevät Escarmatilla. Kysyimme, mitä heille on jäänyt mieleen kuluneista vuosista.

1. Miten Escarmat on kehittynyt vuosien aikana?

Mikael: Escarmat on kehittynyt muutaman hengen yrityksestä reilu sadan henkilön yritykseen. Escarmatin alkutaipaleella toiminta ei ollut järjestelmällistä. Vuosien aikana olemme oppineet paljon. Kehitykseen on vaikuttanut digitalisaatio, sillä aivan aluksi toimimme fakseilla ja mapeilla. Matkapuhelimet ja internet muuttivat paljon.

Kari: Aluksi teimme töitä projekti kerrallaan. Nykyään meillä on hyvä tilauskanta, jonka ansiosta voimme ennustaa tulevaa paremmin. Tietokoneet helpottivat tilannetta, vaikkakin alussa meillä oli vain kaksi tietokonetta, toinen taloushallinnossa ja toinen suunnittelussa. Kaikki tallennettiin disketeille. Nykyään hyvät järjestelmät auttavat liiketoiminnan pyörittämisessä. Sanoisin, että Escarmat on kehittynyt koko ajan parempaan suuntaan.

2. Mikä asia teille on jäänyt parhaiten mieleen vuosien varrelta?

Mikael: Vikbyn toimitilojen ostaminen vuonna 1996 on ollut dramaattisin muutos. Otimme kunnon velan ja moninkertaistimme tilat. Jälkikäteen ajateltuna se oli hyvä päätös, mutta silloin se hirvitti. Muistan myös alkuaikojen työmatkat ulkomaille. Eräällä matkalla Intiassa uima-altaasta löytyi valtava käärme, ja Venäjän sisäisellä lennolla oli kilejä lentokoneen matkustamossa.

Kari: Muistan parhaiten alkuajan. Tavaraa piti saada äkkiä liikenteeseen ja velkaa oli paljon. Emme pystyneet muutamaan kuukauteen maksamaan palkkoja, sillä kaikki meni laskujen maksuun. Ensimmäiset työt menivät Amerikkaan, joten jouduimme tuoreina yrittäjinä opettelemaan myös tullin kanssa toimimista. Voisi sanoa, että paljon on opittu, mutta paljon on unohdettukin.

3. Miten ala on muuttunut 30 vuoden aikana?

Mikael: Digitalisaatio on muuttanut eniten. Hyvät suunnitteluohjelmat helpottavat työntekoa ja kaikkea tietoa voi hakea netistä. Myös vaadittavan dokumentaation määrä on kasvanut monien säädösten myötä.

Kari: Nykyään keskuksissa käytetään entistä enemmän älykkäämpiä elektroniikkakomponentteja. Yksi komponentti osaa tehdä monen eri komponentin tehtävät. Toisaalta tietoturvauhka on kasvanut. Ainoa asia, mitä hieman haikailen menneiltä ajoilta, on luonteva sosiaalinen kanssakäyminen. Teknologia on tuonut paljon hyvää, mutta aiheuttaa myös häiriötekijöitä kasvokkaiselle kommunikaatiolle ja keskittymiselle.

4. Miten näette Escarmatin tulevaisuuden?

Mikael: Etenemme johdonmukaisesti vision ja strategian mukaan. Tarkoitus on jatkaa samaa polkua tulevana vuosina. Olemme nähneet paljon kaikenlaista, joten tulevaisuus ei juuri pelota. Toki aina on omat vaikeutensa. Etenkin viime vuosina sodat, korona ja inflaatio ovat tuoneet omat ongelmansa, mutta emme hätkähdä pienistä.

Kari: Kehitämme Escarmatia siten, että kasvu on hallittua. Tarjoamme asiakkaille töitä, joita pystymme hoitamaan, ja pidämme lupauksemme. Uskon vahvasti yhtiön toimintaan ja odotan innolla tulevia vuosia.

5. Millaisia terveisiä lähettäisitte tuoreille yrittäjille?

Mikael: Yrittäjyyteen tarvitaan rohkeutta, sinnikkyyttä ja oppimishalukkuutta. Epäonnistumista ei saa pelätä, sillä siitä oppii. Myöskään kasvua ei kannata pelätä, koska se tuo mahdollisuuksia.

Kari: Ole muiden neuvoille avoin, mutta pidä kiinni omasta visiostasi. Usko sinnikkäästi omaan ideaasi. Silloin tällöin tulee uskonpuute, mutta siitä pääsee yli. Jatka eteenpäin päivä kerrallaan ja luota itseesi.


Juhlavuoden kunniaksi Escarmatin logo uudistui! Lue uudistuksesta.