Mychrome Oy Ab:n toimitusjohtaja Peter Piispanen.

Mychrome valloittaa maailman kuormalavakonemarkkinat automatisoiduilla ratkaisuilla!

30.01.2020 | 

Mychrome on muuntautunut lyhyessä ajassa perinteisestä alihankintayrityksestä kone- ja laitetoimittajaksi, jolla on kattava portfolio omia tuotteita.

Kuormalavojen naulauskoneita ja niistä muodostettavia tuotantolinjoja valmistavalla Mychrome Oy Ab:llä on käsissään positiivinen ongelma. Heidän toimittamille laitteilleen on enemmän kysyntää kuin tilat antavat myöden valmistaa.

Maailmassa valmistetaan vuosittain seitsemän miljardia kuormalavaa. Yksi huippuunsa automatisoitu kuormalavakonelinja kykenee valmistamaan niistä alle promillen. Samaan aikaan lavojen tarve kasvaa 10 prosentin vuosivauhtia.

Nykyisillä tuotantotiloillaan Mychrome kykenee toimittamaan neljä isoa ja lukuisia pienemmän kokoluokan projektia vuodessa.

– Tilannehan on se, että meidän valmistamilla koneilla ei kyetä kattamaan edes kuormalavamarkkinan kasvua, Mychromen toimitusjohtaja Peter Piispanen laskelmoi.

Edellisestä yrityksen laajennuksesta on kulunut neljä vuotta ja uuden kokoonpanohallin teräsrakennesuunnitelmat ovat jälleen Piispasen pöydällä.

Markkinatilanne ei ole lähitulevaisuudessa myöskään muuttumassa, sillä kilpailevaa tuotetta puusta valmistettaville kuormalavoille ei ole näköpiirissä. Tuote on korjattavissa ja helposti kierrätettävissä, joten sen ekologisuutta on hankala päihittää.

Pääasiassa Mychrome toimittaa kuormalavakoneita Euroopan alueelle, mutta parhaillaan tuotannossa valmistuu ensimmäinen Yhdysvaltoihin lähetettävä tuotantolinja. Taiwan on puolestaan kaukaisin paikka, minne suomalainen kuormalavakone on matkannut.

Käytännössä kuormalavakonelinjat koostuvat lavan valmistusprosessin eri työvaiheita suorittavista naulauskoneista. Koneista muodostettavia tuotantolinjavariaatioita on puolestaan lukuisia.

– Lähtökohtana on, että kuormalavan tuotantoprosessi vaatii kolme eri konetta, joista yksi naulaa jalkoja, toinen kansia ja kolmas yhdistää jalat ja kannen yhtenäiseksi lavaksi. Linjan automaatioastetta voidaan puolestaan nostaa erilaisilla lisälaitteilla kuten laudansyöttäjällä, polttomerkintälaitteella ja käsittelyroboteilla, Piispanen selventää.

Yksinkertaisimmillaan kuormalavakone kuitenkin koostuu pelkistä naulausyksiköistä, jotka ovat asennettu koneen eri sivuille ja työntekijät käsittelevät lavojen osakomponentteja valmistusprosessin aikana.

Automatisoiduimmassa versiossa robotti puolestaan nostelee valmiit kuormalavat pinoiksi ja ihminen huolehtii ainoastaan siitä, ettei puutavara pääse loppumaan syöttöpäästä.

”Escarmat on osoittautunut kaikin puolin joustavaksi kumppaniksi ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön heidän kanssaan.”

Peter Piispanen

Joustava ja paikallinen keskusvalmistus

Mychromen toimintamallissa on varsin ihailtavaa se, että yritys valmistaa automatisoidut kuormalavatuotantolinjat hyvin pitkälti itse – naulauskoneita myöden. Keskusvalmistuksen se on kuitenkin uskonut Escarmatin harteille, eikä valinta ole kaduttanut.

– Muistan hyvin, kun otin yhteyttä ensimmäisen kerran Escarmatiin keskusvalmistusasioissa. Soitin silloin, nyt jo edesmenneelle, Björn Norrgårdille ja pohdimme yhdessä keskusvalmistukseen liittyviä asioita. Pian soiton jälkeen tapasimmekin jo asian tiimoilta, Piispanen muistelee.

Kuten jo aiemmin todettiin, kuormalavatuotantolinja saattaa pitää sisällään useita koneita, robotteja sekä muita lisälaitteita. Tämän kaiken ohjaaminen vaatii huomattavan määrän automaatiota ja logiikkaa. Lisäksi koneiden turva-alueita tarkkailevat lukuisat sensorit ja anturit.

Käytännössä Mychromen järjestelmissä käytettävät ohjauskeskukset ovat siis servo- ja taajuusmuuttajakäyttöjä sekä logiikkakeskuksia.

– Yhteistyötä aloittaessa meillä oli pohjana vanhan toimittajan keskukset. Niitä on jatkokehitetty paljon ja olemme saaneet siihen suunnitteluapua Escarmatilta. Lisäksi olemme hyödyntäneet Escarmatin osaamista koneiden turva-alueiden suunnittelussa.

Käytännössä 90 prosenttia Mychromen toimituksista räätälöidään täysin asiakkaan tilojen ja valmistettavien kuormalavojen perusteella. Tästä syystä myös sähköohjauskeskuksiin tehdään paljon muutoksia.

– Halusimme paikallisen keskusvalmistajan, joka suhtautuu asiakkaisiinsa joustavasti. Toimipaikkojemme välissä ei ole montaa taloa. Lisäksi Escarmat on osoittautunut kaikin puolin joustavaksi kumppaniksi ja olemme olleet erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön heidän kanssaan.

”Työ on siinä mielessä mielenkiintoisempaa, että nyt saamme tehdä koko tuotteen alusta loppuun itse ja markkina alueena toimii koko maailma.”

Peter Piispanen

Mychrome
Peter Piispasen isä Mikael Piispanen perusti 40 vuotta sitten yrityksen, joka tunnetaan tänä päivänä nimellä Mychrome.

Suomalaisen perheyrityksen perikuva

Tietämättä ei välttämättä arvaisi, että Mychrome on kehittynyt lähes neljän miljoonan euron liikevaihtoa tekeväksi järjestelmätoimittajaksi yksinyrittäneen metallimiehen pajasta. Yrityksen perustaja on nimittäin Peterin isä Mikael Piispanen, joka aloitti toiminnan tasan 40 vuotta sitten nimellä Piispasen Sorvaus ja Hitsaus.

– Isä teki ensimmäiset 20 vuotta alihankintatöitä pääsääntöisesti yksin pohjanmaalaisille yrityksille, Piispanen taustoittaa.

Vuosituhannen vaihteessa toimintaa alettiin kuitenkin laajentaa jälkipolven voimin ja nyt Mikaelin kaikki neljä poikaa työskentelevät yrityksessä.

Puhtaita alihankintatöitä yritys teki aina vuoteen 2015 asti, kunnes liiketoiminta heitti jonkin asteisen kuperkeikan. Tuolloin yrityksen ruotsalainen asiakas tiedusteli, haluaisiko Piispaset alkaa valmistamaan heidän kuormalavakoneitaan ja niistä muodostettavia tuotantolinjoja.

– Asiakas oli päässyt tekemään kuormalavoja isolle ruotsalaiselle yritykselle ja pian kuormalavojen tekeminen olikin ollut kiinnostavampaa puuhaa kuin itse kuormalavakoneiden rakentaminen. Siinä oli vähän tuuriakin matkassa.

Mychrome tekee kyllä edelleen alihankintatöitä kuten laserleikkausta, sorvausta ja jyrsintää, mutta niiden osuus on laskenut viidennekseen liikevaihdosta.

Viime vuonna Mychrome Oy Ab virallisti uuden toiminimensä ja osti koneiden kaikki tuoteoikeudet itselleen.

Piispanen näkee paljon positiivista yrityksen uudessa suunnassa.

– Näkymät tilauksien suhteen ovat kauaskantoisemmat kuin pelkkää alihankintaa tehdessä. Lisäksi itse työ on siinä mielessä mielenkiintoisempaa, että nyt saamme tehdä koko tuotteen alusta loppuun itse ja markkina alueena toimii koko maailma.

Katso video Mychromen kuormalavatuotantolinjasta.

Escarmat on vuodesta 1994 toiminut täyden palvelun automaatiotalo, joka tarjoaa eri teollisuuden toimialoille joustavaa ja luotettavaa sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskusten sopimus- ja projektivalmistusta sekä kaiken kattavia avaimet käteen -ratkaisuja.