Escarmat suunnittelee projektien aikataulut tarkkaan – viisi keinoa säästää aikaa komponenttipulassa

Escarmat suunnittelee projektien aikataulut tarkkaan – viisi keinoa säästää aikaa komponenttipulassa
08.03.2022 | 

Teollisuudessa on tällä hetkellä pulaa komponenteista, mikä pidentää toimitusaikoja ja voi venyttää projektien aikatauluja. Escarmatin erikoisprojektien työnjohtaja Jani Katajamäen mukaan aikataulut suunnitellaan projektipäällikön ja suunnittelijan kanssa heti projektien alussa ja niitä päivitetään jatkuvasti.

– Käymme aluksi läpi aikataulun ja tarkastamme komponenttien saatavuuden. Tutkimme perusteellisesti, onko projektissa kompastuskiviä, jotka viivästyttäisivät sitä. Näin pystymme lupaamaan asiakkaalle realistisen aikataulun, jota päivitetään työn edetessä. Pidämme asiakkaan jatkuvasti ajan tasalla.

Katajamäen mukaan tuotteet pyritään toimittamaan tällä hetkellä noin 10 viikon toimitusajalla. Toimitusaikojen pitävyyden varmistamiseksi Escarmat on keksinyt uusia ajansäästökeinoja. Tässä artikkelissa Katajamäki kertoo viisi keinoa, joilla Escarmat auttaa projekteja pysymään aikataulussa komponenttipulasta huolimatta.

1. Vaihtoehtoiset komponentit

Escarmat tekee yhä enemmän erikoisprojekteja, sillä asiakkaat luottavat siihen, että tuotteet ovat juuri sitä, mitä on luvattu. Jos tuotteeseen tulevia komponentteja ei ole saatavilla tai niissä on liian pitkä toimitusaika, asiakkaalle ehdotetaan vaihtoehtoisia komponentteja. Komponentteja ei koskaan vaihdeta omin päin.

– Kysymme aina suunnittelijalta, mitä mieltä hän komponenttien vaihtamisesta. Myös suunnittelijoilta tulee usein hyviä ideoita aikataulussa pysymiseen.

Katajamäen mukaan Escarmatilla ymmärretään hyvin, että asiakas on vastuussa loppuasiakkaalle. Jos kytkennöissä tulee haasteita, myös siitä kerrotaan avoimesti ja päivitetään aikataulua yhdessä.

– Toimimme asiakkaan rinnalla koko prosessin ajan. Heillä on tieto tuotteista ja päätösvalta siitä, millaisia lopputuotteista tulee. Sen mukaan mennään.

2. Komponentteja tilataan jo ennen virallista kauppaa

Joissakin tapauksissa Escarmat säästää aikaa tilaamalla tarvittavat komponentit jo ennen kuin virallinen tilaus on saapunut.

– Esimerkiksi viime viikolla eräs asiakas sanoi, että hän tarvitsee kojeistoon lisäosan. Osalla oli kova kiire, joten tilasimme komponentit ja valmistimme lisäosan asiakkaalle jo ennen virallista kauppaa. Escarmat ottaa tässä pienen riskin, mutta olemme tehneet asiakkaidemme kanssa yhteistyötä vuosikymmenten ajan. Luottamus on molemminpuolinen.

3. Komponenttien jälkiasennus

Yksi keino säästää aikaa on asentaa puuttuvat komponentit jälkikäteen. Kaapit tehdään niin valmiiksi kuin pystytään, toimitetaan asiakkaalle ja puuttuvat komponentit asennetaan heti niiden saavuttua.

– Tietynlaiset kaapit on mahdollista toimittaa asiakkaalle hieman keskeneräisinä, jos komponentit voidaan asentaa fiksusti jälkikäteen. Tämä koskee esimerkiksi mittareita tai pistokereleitä.

4. Tuotteet korvaavilla komponenteilla

Tietyissä tapauksissa tuotteessa voidaan käyttää aluksi korvaavaa komponenttia ja asentaa oikea komponentti paikalleen jälkikäteen.

– Esimerkiksi FX-releiden kohdalla olemme käyttäneet testauksissa korvaavaa relettä. Korvaava rele ei kestäisi kovaa käyttöä, mutta testeissä ja alkuvaiheessa se toimii. Näin olemme onnistuneet pysymään aikataulussa.

5. Escarmat hoitaa toimituksen

Katajamäki vinkkaa, että toimitusajasta saa 1–2 päivää pois sillä, että Escarmat huolehtii kuljetukset myös Vaasan ulkopuoliselle alueelle. Avainasiakkaiden kanssa on sovittu, että Escarmat käyttää asiakkaan sopimusnumeroita ja tilaa kuljetuksen.

Katajamäen mukaan Escarmatin laatu on erinomaista komponenttipulasta huolimatta. Pitkä kokemus auttaa sopeutumaan hyvin muuttuviin tilanteisiin.

– Meillä on töissä ammattilaisia, jotka pystyvät tarvittaessa muuttamaan työtapojaan ja auttamaan asiakasta tilanteessa kuin tilanteessa. Panostamme siihen, että jokainen asentajamme voi sanoa ylpeänä: ”tämä on minun kätteni työtä”.