

Escarmat Oy
Escarmat Oy
Vikbyn teollisuusalue
Hirvenpolku 3
65520 HELSINGBY
Strömberg Park
Virtaviiva 11 P
65320 VAASA
+358 10 583 5700







Escarmatilla on kehitetty johtamista ja esihenkilötyötä määrätietoisesti. Viime syksynä johtoryhmä ja esihenkilöt osallistuivat puolen vuoden Hälsan johtamiskoulutusohjelmaan, jonka aikana yhdessä luotiin raamit yrityksen johtamiselle. Koulutuksessa painotettiin motivaation johtamista, esihenkilöiden itsetuntemusta, palautteen antoa sekä esihenkilöiden yhteistyön tiivistämistä.
Yhtenäisen johtamiskulttuurin vahvistaminen edellytti esihenkilötyön käytäntöjen selkeyttämistä ja kehittämistä. Henkilöstökyselyn tulokset kertoivat hyvästä työilmapiiristä, ja halusimme varmistaa, että esihenkilötyö tukee tätä vahvuutta kaikilla organisaation tasoilla. Kartoitus nosti esiin erityisesti palautteenannon kehittämistarpeen sekä tarpeen tiivistää yhteistyötä KT:n ja Vikbyn toimipaikkojen välillä. Näiden osa-alueiden vahvistaminen edistää avointa kommunikaatiota ja yhdenmukaisia toimintatapoja, jotka luovat perustan koko organisaation menestykselle.
Escarmatin johtamiselle määriteltiin valmennuksessa yhteisvoimin suunta siitä, millaista johtamista organisaatiossa tavoitellaan ja arvostetaan.
– Työskentely ryhmissä toimi hyvin, jokainen sai tuoda esiin omia ajatuksiaan ja vastailla kysymyksiin minkälaiset olemassa olevat elementit tukevat johtamisvisiota ja mitkä estävät? Mikä on arvomaailmamme ja missä kulkevat rajat? Näin muovautui tiivistetyt johtamisen periaatteet: Escarmatin kymmenen kulmakiveä, kertoo Escarmatin henkilöstöpäällikkö Minna-Leena Kniivilä.
Lähtökohtana koulutuksessa oli, että johtoryhmä ryhmänä ja kaikki esihenkilöt yksilöinä tunnistavat vahvuutensa ja kehityskohteensa, nauttivat johtamisesta omia vahvuuksiaan hyödyntäen ja ovat motivoituneita kehittymään. Käytössä on jo keinoja ja työkaluja, mutta niitä täytyy osata ja haluta hyödyntää – lisäksi tarvitaan myös uusia.
– Valmennus antoi jokaiselle paljon uutta ajateltavaa, ja uskon, että esihenkilöiden yhteistyö ja vertaistuki lisääntyvät, arvioi Minna-Leena.
Koulutuksessa käytettiin itsetuntemuksen syventämiseen ja tiimityön kehittämiseen Workplace Big Five -työkalua. Sen avulla yksilöt ja tiimit pystyivät tunnistamaan omia luontaisia vahvuuksiaan, toimintatapojaan ja mukavuusalueitaan työympäristössä.
Vertaistuki ja verkostot nousivat esiin tärkeinä teemoina johtajuuden kehittämisessä ja yhteisen suunnan vahvistamisessa. Kun omat vahvuudet ja kehityskohteet on tunnistettu, kollegoiden osaamista voi hyödyntää entistä paremmin – oppia juuri niiltä, joilla on vahvuuksia niissä asioissa, joissa itse haluaa kehittyä.
Sparrauspariharjoitukset osoittautuivat erittäin hyödyllisiksi, ja niiden jatkamista arjessa pidettiin tärkeänä. Keskustelujen ei tarvitse rajoittua satunnaisiin kohtaamisiin – niistä voi syntyä pysyvämpiä sparrauspareja tai -ryhmiä, joissa esihenkilöt tukevat toisiaan ja haastavat ajatteluaan.
Esihenkilötyöhön panostetaan vahvasti, koska yhtenäinen johtamiskulttuuri tukee jatkuvaa laadun ja suorituskyvyn kehittämistä. Selkeät toimintatavat auttavat henkilöstöä tekemään työnsä tehokkaasti ja laadukkaasti. Yhtenäinen johtaminen lisää osallistamista ja sitoutumista, mikä parantaa laatua, vähentää virheitä ja kustannuksia sekä tukee asiakastyytyväisyyttä, hyvää ilmapiiriä ja kehittämistä.
Yhdessä määritellyt johtamisen kulmakivet tullaan tekemään näkyviksi arjessa. Kun ne ohjaavat päivittäistä työtä, ne vahvistavat yhtenäistä toimintakulttuuria ja sujuvaa yhteistyötä.
– Edessä on toki paljon käytäntöön vientiä ja vaatii tietoista sitoutumista, avointa keskustelua ja jatkuvaa vuorovaikutusta kaikilla organisaation tasoilla. Johtajien kohtaamistaidot ovatkin tässä ratkaisevassa roolissa, Minna-Leena pohtii.
Yhtenäisen johtamiskulttuurin vahvistaminen on Escarmatilla jatkuva kehitystyö. Kun yhdessä sovitut periaatteet näkyvät arjessa, ne tukevat päätöksen tekoa, yhteistyötä ja laadukasta tekemistä. Näin johtaminen tukee Escarmatin lupausta laadusta joka päivä.
”Harjoittelu tuo tulosta ja pienet askeleet johtavat menestymiseen ja oppimiseen”.