Jouni Hyyppä, Marko Härkönen ja Sami Mielonen ovat työskennelleet Escarmatilla yli 26 vuotta

Jouni Hyyppä, Marko Härkönen ja Sami Mielonen ovat työskennelleet Escarmatilla yli 26 vuotta
Jouni Hyyppä.
06.02.2024 | 

Escarmatilla työskentelee henkilöitä, jotka ovat olleet talossa lähes yrityksen perustamisesta lähtien. He ovat olleet omalta osaltaan luomassa Escarmatin menestystä ja sitä, mitä yritys on tänä päivänä. Escarmat on perustettu vuonna 1994, joten pitkäaikaisilla työntekijöillä on ollut suuri rooli osaamisen siirtämisessä uusille sukupolville.

Haastattelimme kolmea pitkäaikaista työntekijää ja kysyimme, millaista Escarmatilla on ollut.

Jouni Hyyppä

Kojeistoasentaja Jouni Hyyppä aloitti Escarmatilla vuonna 1996, joten hän on työskennellyt yrityksessä jo 27 vuotta. Hyyppä päätyi Escarmatille opiskellessaan Vaasan kurssikeskuksessa.

– Tulin Escarmatille harjoitteluun ja jäin sille tielle. 1990-luvun laman aikoihin oli ihmeellistä, että sain vakityön. Moni yritys meni konkurssiin ja ihmiset menettivät työpaikkojaan, Hyyppä kertoo.

Vuosien aikana Escarmat on kasvanut huimasti. Hyypän tullessa yritykseen siellä oli noin viisi asentajaa, ja nyt asentajia on yli 100. Tilat ovat kasvaneet, mutta myös tuotteiden vaatimustaso on noussut.

– Aluksi teimme vain muutamaa keskusta. Nyt valmistamme useita tuotteita, jotka ovat yhä monimutkaisempia. Se ei kuitenkaan ole muuttunut, että kojeistoasentajan työ on edelleen käsityötä, Hyyppä summaa.


Marko Härkönen

Tuotantopäällikkö Marko ”Häkä” Härkönen aloitti Escarmatilla vuonna 1997, jolloin hän muutti Porista Vaasaan pelaamaan jääkiekkoa Vaasan Sportiin. Jääkiekko ei häntä täysin elättänyt, joten Sport etsi hänelle työpaikan Escarmatilta.

– Meitä oli siihen aikaan useampia pelaajia töissä Escarmatilla. Saimme tehdä vajaata työpäivää ja käydä jääkiekkotreeneissä omien aikataulujemme mukaan. Minulla on sähköalan koulutus, joten se sopi minulle loistavasti, Härkönen sanoo.

Härkönen pelasi jääkiekkoa Sportissa kahdeksan vuotta. Sinä aikana hänestä tuli Escarmatin soluesimies, ja myöhemmin hän eteni tuotantopäälliköksi.

Isoin muutos vuosien varrella on ollut Härkösen mukaan digitalisaatio ja työtä helpottavat tuotannonohjausjärjestelmät. Mutta mikä sai Härkösen jäämään taloon?

– Jääkiekkoa pelatessani arvostin sitä, että sain tulla ja mennä vapaasti. Escarmat tuki minua joka asiassa, joten tuntui, että haluan antaa jotakin takaisin yritykselle. Viihdyn Escarmatilla edelleen. Täällä ei ole päässyt leipiintymään, ja työpäivät kuluvat äkkiä. Eikä joustavuus ole kadonnut firman kasvaessa, Härkönen sanoo.

Kuvassa Marko Härkönen.


Sami Mielonen

Kojeistoasentaja Sami Mielonen tuli Escarmatille vuonna 1997. Mukavinta hänelle ovat aina olleet Escarmatin työkaverit. Mielonen onkin opastanut vuosien varrella monia uusia asentajia.

– Työkavereiden ansiosta jaksaa niin hyvinä kuin huonoinakin päivinä. Olen myös iloinen siitä, että nykyään yhä useampi nainen löytää sähköalalle. Hyvä, että saamme erilaisia osaajia.

Mielonen on nähnyt Escarmatin kehityksen ja kasvun kolmella vuosikymmenellä. Hänen mielestään yritys on menestynyt rohkeuden ansiosta. Esimerkiksi laajennus KT:lle kasvatti tilauskantaa, jolloin Ecarmat sai uusia töitä.

Vuosien varrelle mahtuu paljon hauskoja muistoja. Mielonen muistaa erityisesti virkistyspäivän Hietasaaressa, jossa yhtenä lajina oli kilpasoutu muita yrityksiä vastaan. Escarmat voitti kilpailun, mutta maaliviivalle päästyä vene kippasi.

– Hurrasimme ilmeisesti liian riehakkaasti, kun kaikki päätyivät veteen. Meripelastus tuli vikkelästi hakemaan meidät, Mielonen naurahtaa.

Kuvassa Sami Mielonen.

Escarmat viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhlavuotta! Lue lisää juhlavuodesta.