Harjoittelija Sonia Autio: ”Koin Escarmatilla ahaa-elämyksen”

Harjoittelija Sonia Autio: ”Koin Escarmatilla ahaa-elämyksen”
23.05.2023 | 

Sonia Autio työskenteli Escarmatilla harjoittelijana tammikuusta huhtikuuhun keväällä 2023. Neljän kuukauden harjoittelu sujui niin hyvin, että Autio sai jatkaa Escarmatilla työskentelyä harjoittelun ja valmistumisensa jälkeenkin.

– Halusin harjoitteluun sellaiseen paikkaan, jossa opin mahdollisimman paljon ja saan kokemusta, josta on urallani hyötyä. Harjoittelu Escarmatilla oli monipuolista ja opettavaista, joten halusin jäädä tänne töihin pidemmäksi aikaa, Autio kertoo.

Perehdytys pienemmistä keskuksista isompiin

Aution mielestä Escarmatin perehdytys oli sopiva. Harjoittelu alkoi ensin pienempien keskusten tekemisistä, josta siirryttiin pikkuhiljaa isompiin. Tietyt työt valittiin näyttötöiksi, jotka opettaja ja esihenkilö arvioivat.

– Pääsin mukaan myös isompaan projektiin, jossa tehtiin kaappisarja tietylle asiakkaalle. Sitä tehdessä koin ahaa-elämyksen. Moni asia loksahti jotenkin paikalleen, kun tiesin tarkasti, millaista lopputulosta minulta odotetaan. Sen jälkeen muutkin työt ovat sujuneet hyvin.

Autio kertoo kokeneensa Escarmatilla positiivisia yllätyksiä. Yksi positiivisista yllätyksistä oli työn monipuolisuus. Keskuksia pääsee rakentamaan alusta asti itse, koska Escarmatilla ei työskennellä linjassa.

Naisten lukumäärä yllätti

Autio kertoo yllättyneensä myös siitä, miten paljon naisia Escarmatilla työskentelee.

– Sähköalalla ei ole paljon naisia, joten oli kiva yllätys, että en ole täällä ainoa. Toinen mukava asia on hyvä yhteishenki. Olen Escarmatilla tutustunut enemmän ihmisiin kuin aiemmissa harjoittelupaikoissani.

Autio päätyi sähköalalle alun perin ysiluokan TET-harjoittelun kautta, jolloin hän pääsi viikoksi Vamialle kokeilemaan tekniikan aloja.

– Sähköpuoli tuntui heti omalta. Ajattelin myös sitä, että alalla riittää töitä.

Uusia työkaluja, komponentteja ja standardien tuntemusta

Sähkökeskusten rakentamisen lisäksi Autio on oppinut käyttämään uusia työkaluja, saanut komponenttituntemusta ja oppinut standardeista.

– Olen tehnyt asioita, joita näin koulussa vain kirjassa. Nyt tiedän esimerkiksi, mitä apukoskettimet ja vikavirtasuojat oikeasti ovat. Kyselen myös itse paljon, jos en tiedä jotakin.

Tulevaisuudessa autio haluaa ammattikorkeakouluun. Hän kannustaa myös muita nuoria hakeutumaan alalle.

– Tämä on hyvä ja monipuolinen työ. Olen aikaisemmin tehnyt ravintola-alan töitä, joten siihen verrattuna teollisuuden työolosuhteet ja palkkaus ovat hyviä, Autio vinkkaa.