

Escarmat Oy
Escarmat Oy
Vikbyn teollisuusalue
Hirvenpolku 3
65520 HELSINGBY
Strömberg Park
Virtaviiva 11 P
65320 VAASA
+358 10 583 5700







Vastuullisuus on keskeinen osa Escarmatin sähkö-, automaatio- ja ohjauskeskusten valmistusta, ja se näkyy yrityksen päivittäisessä toiminnassa.
– Vaikka tuotantomme ei synnytä suoria prosessipäästöjä, huomioimme ympäristövaikutukset kiinteistön ylläpidossa, jätehuollossa, logistiikassa ja toimitusketjussa, kertoo laatupäällikkö Joni Reinikka, ja toteaa toiminnan olevan selvästi vähäpäästöisempää kuin useimmilla saman kokoluokan teollisuustoimijoilla.
Laatu- ja ympäristöjärjestelmät tukevat asiakaslähtöisyyttä, toiminnan jatkuvaa kehittämistä sekä ympäristöriskien tunnistamista ja hallintaa.
– Meillä on käytössä ISO 9001 -laatujärjestelmä ja ISO 14001 -ympäristöjärjestelmä, jotka päivitettiin vuonna 2018 ja ovat siitä lähtien olleet Bureau Veritaksen auditoimia. Järjestelmät auditoidaan vuosittain, ja ne ovat olleet käytössämme jo vuodesta 2003. Lisäksi meillä on ISO 45001:2018 sertifioitu työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmä. Räjähdysvaarallisissa tiloissa käytettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden osalta täytämme Annex IV ATEX QAN ja IECEx QAR -vaatimukset. Uusin saavutuksemme on UL 508A -sertifiointi, joka on erityisesti Yhdysvaltain markkinoilla vaadittu turvallisuusstandardi, Reinikka toteaa.
Päivittäisessä toiminnassaan Escarmat pyrkii energiatehokkuuteen ja uusiutuvan energian hyödyntämiseen. Vaasan Strömberg Parkissa sijaitsevissa vuokratoimitiloissa on jo käytössä vihreä sähkö.
Myös Mustasaaren Vikbyn toimitiloissamme on tehty isot investoinnit sähkönkulutuksen pienentämiseksi. Esimerkiksi valaistuksen uusiminen LED-tekniikkaan tuotanto-, konttori- ja ulkotiloissa on vähentänyt sähkön kulutusta noin 80 %. Lisäksi liiketunnistimien ja kauko-ohjauksen käyttöönotto on parantanut energiatehokkuutta ja myös työturvallisuutta merkittävästi.
Huolellinen jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat Escarmatille tärkeitä keinoja tehostaa materiaalien hyödyntämisastetta ja uudelleenkäyttöä sekä vähentää ympäristökuormitusta. Vastuullisen jätteenkäsittelyn ansiosta yritys säästää kustannuksia ja edistää kestävää kehitystä.
Kupari-, kuparijohto- ja sekametallijätettä kierrätetään aktiivisesti. Johdinjätteen hävikin vähentämiseksi on toteutettu kampanjoita, jotka ovat tuottaneet konkreettisia tuloksia sekä materiaalitehokkuuden että kustannusten kannalta. Henkilöstöä muistutetaan säännöllisesti tämän tavoitteen merkityksestä osana organisaation ympäristövastuuta.
Jäteyhtiö Remeon tarjoaman reaaliaikaisen portaalin avulla seurataan jätteiden käsittelyä kustannuksittain ja painon mukaan. Tietoja voidaan tarkastella toimipisteittäin tai koko yrityksen tasolla, ja niistä voidaan laatia raportteja eri käyttötarkoituksiin. Portaalin avulla pyritään vähentämään pakkausmateriaaleja ja muuta jätettä.
Kirkasmuovi on yksi erikseen kierrätettävistä jätejakeista. Henkilöstölle on annettu ohjeet erotella kirkkaat muovipakkausmateriaalit energiajakeesta omiin keräyssäkkeihinsä, joita löytyy tuotannon eri pisteistä omista telineistään. Tämä vähentää maksullisen jätekeräilyn tarvetta ja parantaa materiaalien hyödyntämisastetta, tuottaen hyötyä sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta. Kirkasmuovin kierrätyksen ja seurannan kehittämistä jatketaan määrätietoisesti.
Toimitusketjun läpinäkyvyys ja vastuullisuus ovat yritykselle tärkeitä. Escarmat edellyttää toimittajiltaan sitoutumista eettisiin toimintaohjeisiin ja osallistuu konfliktimineraaliraportointiin (Conflict Mineral Reporting), koska kansainväliset asiakasyritykset edellyttävät sitä omilta alihankkijoiltaan. Vastuullisuus kulkee läpi koko toimitusketjun, tätä edellytetään erityisesti teknologia-, auto- ja elektroniikka-aloilla.
– Olemme sitoutuneet käyttämään vain toimittajia, joiden materiaalit eivät ole peräisin konfliktialueilta, ja jotka jakavat arvomme ihmisoikeuksien kunnioittamisessa, toiminnan eettisyydessä ja ympäristövastuussa, lisää Reinikka.
Escarmatin henkilöstö on aktiivisesti mukana rakentamassa vastuullisempaa arkea. Esimerkiksi jätteiden ja keräysmateriaalien oikea lajittelu on osa päivittäistä toimintaa, ja ympäristövastuullisuus näkyy myös työmatkaliikenteessä. Henkilöstö on jo vuodesta 2018 lähtien osallistunut valtakunnalliseen pyöräilyn kilometrikisaan, ja tänä vuonna tavoitteena on säästää 1 000 litraa polttoainetta työmatkoissa.
Yritys panostaa vahvasti henkilöstön hyvinvointiin ja osaamiseen tarjoamalla muun muassa liikuntaetuja, laadukasta työterveyshuoltoa sekä mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen. Työturvallisuutta kehitetään järjestelmällisesti havaintojen ja koulutusten avulla.
Sosiaalinen vastuu on osa yrityksen arkea, ja se näkyy muun muassa nuorten työllistymisen tukemisena esimerkiksi oppisopimuskoulutuksen kautta sekä lasten ja nuorten harrastustoiminnan sponsorointina.
Vastuullisuutta rakennetaan pala kerrallaan – yhdessä ja pitkäjänteisesti, yhteisten arvojen ohjaamana.
Lue työkykykyselymme tuloksista